Laosz, a csodák országa

Fantasztikus lehetőség volt számomra, hogy 2024 februártól májusig egy csodálatos országban, Laoszban tölthettem három hónapot, ahol meghatározó élményekben volt részem. Mély benyomást tett rám az emberek kedvessége, az ország természeti szépsége, az élő buddhizmus, a gazdag kultúra, és a jelentős elefántpopuláció.

Lehetőségem volt részt venni a Mekong Szakképzési Központ (MVC) tevékenységében, amely hátrányos helyzetű fiatal és felnőtt nőknek nyújt a szükségleteikhez igazodó szakmai készségeket, úgymint, varrás, motorkerékpár-javítás, elektromosság alapjai, gombatermesztés, sertéstenyésztés, haltenyésztés, fodrászat. Az MVC egyedülálló abban a tekintetben, hogy nemcsak bentlakásos képzést biztosít a nők számára, hanem egy komplex támogató programot is, amely magában foglalja a szocializációt, az életvezetési készségek fejlesztését, a személyes mentorálást. A képzés eredményes elvégzése után a felnőttek eszközöket is kapnak (pl. varrógépet, kismalacot, gombatermesztő zsákot stb.), amelyek segítségével a nők önálló életet vagy vállalkozást kezdhetnek.

A hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének biztosítása elválaszthatatlanul kapcsolódik az oktatáshoz való joghoz. Bár mindenkinek joga kell(ene), hogy legyen a minőségi és inkluzív oktatáshoz, képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz, nem mindenkinek van lehetősége tanulni. Ugyanakkor még a legszegényebbeknek is vannak reményeik és álmaik. Az MVC kezdeményezései nők százai számára teremtenek esélyt arra, hogy álmaikat valóra váltsák. Tisztában vagyok azzal, hogy nem minden társadalmi probléma oldható meg felnőttoktatással, ugyanakkor hatékony eszköz lehet a pozitív változások elindításában. Mélyen hiszek abban, hogy a tanulás lehetőséget és esélyt teremt a felnőttek számára életük jobbá tételére, és csökkenti a szegénységet, a kiszolgáltatottságot és az elnyomást. Az MVC tényleges bizonyítékot szolgáltat erre.

A felnőttekkel való foglalkozás mellett a másik szenvedélyem az elefántokkal való foglalkozás volt a természetvédelmi központokban. Hihetetlen élmény a 3-4 tonnás csodálatos állatok közelében lenni és megfigyelni őket.

A laoszi utazás értékes tanulási lehetőség volt számomra, mind szakmailag, mind emberileg. Várom a pillanatot, amikor visszatérhetek. Hamarosan részletesebb beszámolóval is jelentkezni fogok a laoszi tapasztalataimról és élményeimről.